استاندارد کابل

استاندارد کابل

در این مقاله به استاندارد کابل خواهیم پرداخت.

همراه تندیس کابل باشید.


جنس هادی کابل

ساختار کابل‌ها دارای 3 قسمت است. یکی از قسمت‌ها تحت عنوان هادی کابل خوانده می‌شود که وظیفه انتقال جریان را بر عهده دارد. لذا در انتخاب کابل جنس هادی کابل از اهمیت بالایی برخوردار است. به صورت کلی جنس هادی کابل از مس یا آلومینیوم یا فولاد تشکیل شده است. هر یک از این مواد دارای ویژگی‌های خاص هستند و از نظر میزان مقاومت، میزان انعطاف پذیری، میزان تحمل درجه حرارت و همچنین وزن متفاوت هستند. جنس هادی کابل تاثیر با توجه به کاربرد نیز قابل انتخاب است که به شرح آن می‌پردازیم:

🔷هادی کابل مس: هادی کابل از جنس مس دارای ویژگی‌هایی چون وزن بیشتر، قیمت بیشتر، انعطاف پذیری کمتر نسبت به آلومینوم است. از این کابل‌ها برای سیستم‌های توزیع نیروی برق استفاده می‌شود. همچنین می‌توان در صنعت برق برای انتقال جریان سه فاز از آن استفاده نمود.

🔷هادی کابل آلومینیوم: هادی کابل از جنس آلومینیوم از انعطاف پذیری بالا، وزن کمتر و قیمت ارزان‌تر برخوردار است.

🔷هادی کابل فولادی: این هادی به صورت کلی از آلومینیوم تشکیل شده است و مغزی آن از جنس فولاد است و باعث افزایش پایداری نسبت به باد می‌شود.

عایق کابل

یکی دیگر از قسمت‌های ساختار کابل عایق است. عایق کابل‌ها عموما وظیفه حفاظت از کابل در مقابل جانوران موذی، اتصال کوتاه، افزایش مقاومت، افزایش استحکام و افزایش طول عمر هادی را بر عهده دارد.

عایق کابل در رنگ‌های مختلف ⚫️مشکی ⚪️سفید 🔴قرمز 🔵آبی 🟢سبز وجود دارد. این رنگ بندی سبب کدگذاری سریع و راحت کابل می‌شود و عملیات رفع نقص و عیب یابی و توسعه سیستم را ساده‌تر می‌کند.

همچنین عایق کابل از جنس‌های مختلف پی وی سی، پلی اتیلن، مواد پلاستیکی و کاغذ آغشته به روغن است.  عایق کابل نیز تاثیر به سزایی برای مقاومت کابل نسبت به شرایط محیطی دارد. اگر در محیط کار احتمال برخورد ضربه یا پارگی و خمیدگی و کشیدگی کابل وجود دارد می‌توان کابلی با عایق مناسب انتخاب نمود که در این شرایط از هادی کابل محافظت کرده و موجب آسیب رسیدن به کابل نشود.

همچنین عایق کابل باعث افزایش ایمنی کار می‌شود. کاربران و اپراتورها با خطر برق گرفتگی کمتری رو به رو خواهند بود. از انواع عایق کابل می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

✅عایق کابل پلی اتیلن: این عایق کابل که در اصطلاح PET خوانده می‌شود، قابل اشتعال بوده و مقاومت مناسبی در مقابل سرما و در برابر اشعه دارد.

✅عایق کابل پی وی سی: این عایق در مقابل رطوبت مقاوم است و غیر قابل اشتعال می‌باشد. قیمت ارزان تری نسبت به سایر عایق‌ها دارد. از مقاومت خوبی برخوردار است.

✅عایق کابل پلاستیکی: از انعطاف پذیری خوبی برخوردار است و قابل اشتعال می‌باشد.

✅عایق کابل کاغذی: این عایق آغشته به روغن است و برای کابل‌های فشار قوی استفاده می‌شود. از قیمت بیشتری برخوردار است.

اغلب در بیشتر کابل‌های برق از دو عایق PVC و XLPE استفاده می‌شود. این دو عایق در دسته ترموپلاست‌ها قرار دارند و بیشترین دمای قابل تحمل آن‌ها از 70 درجه سلسیوس تا 90 درجه سلسیوس می‌باشد. در جدول زیر برخی ویژگی‌های مهم آن ذکر شده است


پیشنهاد مطالعه 👈🏻کابل شبکه بلدن🔌


عایق کابل PVC عایق کابل  XLPE
ولتاژ شکست در دمای 20 درجه 25 می باشد. ولتاژ شکست در دمای 20 درجه 50 است.
بدون هالوژن تهیه شده است. دارای هالوژن می باشد.
مقاومت بالایی در مقابل ضربه دارد. مقاومت بیشتری نسبت به پی وی سی در مقابل ضربه دارد.
مقاومت بالا در مقابل اشعه یو وی و رطوبت مقاومت کمتر در مقابل اشعه یو وی و رطوبت

روش شناسایی استاندارد بودن سیم‌

✅بدنه سیم استاندارد: ISIRO استانداردی است که روی بدنه سیم درج می‌شود. نشان از ضخامت استاندارد دارد. در صورتی که ضخامت سیم استاندارد باشد دچار شکست عایقی نخواهد شد. همچنین سطح مقطع آن کاملا استاندارد است.

✅جنس هادی: سیم‌های استاندارد دارای هادی اصل می‌باشند. برخی سازندگان برای تهیه هادی مس از میزان خاصی آهن استفاده می‌کنند. لذا برای بررسی می‌توانید انتهای سیم را لخت نموده و میزان درخشندگی سیم مس را مورد بررسی قرار دهید. اگر رگه‌های سیاه در آن دیده شود یا از درخشندگی خوبی برخوردار نباشد نشان از ناخلص بودن جنس هادی است.

✅بررسی سر سیم: در سیم‌های استاندارد، سر سیم‌ها کاملا استاندارد هستند. برای بررسی این موضوع می‌توانید سر سیم لخت را داخل سر سیم قرار دهید تا در آن فیکس شود. در صورتی که فیکس نشد، نشان از غیر استاندارد بودن سیم است. به این معنا که تعداد رشته‌های سیم مس در سایز مورد نظر طبق استاندارد لازم معقول نمی‌باشد.

✅سطح بیرونی صاف: یکی دیگر از روش شناسایی استاندارد بودن سیم‌ها در اجرا بررسی سطح بیرونی سیم و کابل است. سطح بیرونی باید کاملا صاف و بدون فرورفتگی و برجستگی باشد. سیم و کابل باید بدون موج دار بودن و بدون خمیدگی و پارگی باشند. در این صورت سیم استاندارد خواهد بود.

✅سنتر بودن هادی: این مورد یکی از با اهمیت‌ترین روش برای شناسایی استاندارد بودن سیم‌ها در اجرا است. در این روش سطح مقطع سیم برش زده می‌شود. هادی سیم و کابل باید در مرکز عایق قرار داشته باشد که به آن سنتر بودن هادی می‌گویند.

اعداد روی کابل

روی کابل اعداد مختلفی درچ می‌شود. این اعداد نشان دهنده تعداد رشته و سطح مقطع هادی می‌باشند. این اعداد به صورت ترکیبی از حاصل ضرب نمایش داده می‌شوند که عبارت اول نشان از تعداد رشته و عبارت دوم نشان از سطح مقطع دارد. به عنوان مثال 35*4 به معنای چهار رشته سیم با سایز مقطع 35 می‌باشد.


تندیس کابل ارئه دهنده انواع لیست قیمت سیم و کابل در بازار لاله زار تهران می‌باشد.


معرفی استاندارد کابل

استاندارد کابل‌ها شامل قوانین ساخت کابل‌ها بر اساس مقادیر تعیین شده است. این مقادیر و پارامترها شامل موارد زیر است:

🟢وزن استاندارد: کابل‌ها طبق استانداردهای جهانی دارای وزن متعادل هستند. لذا کابل‌های غیر استاندارد با توجه به نوع دارای وزن کمتری خواهند بود.

🟢سطح مقطع استاندارد: در کابل‌های استاندارد سطح مقطع با عبارت درج شده روی بدنه یکسان است. با توجه به این استاندارد می‌توانید سطح مقطع کابل را متناسب با نیازهای پروژه انتخاب کنید.

🟢عایق استاندارد: عایق استاندارد شامل پلی اتیلن، پی وی سی و پلاستیک و روکش آغشته به روغن است. کابل‌های غیر استاندارد دارای عایق‌هایی متشکل از مواد ترکیبی هستند.

🟢تعداد رشته استاندارد: تعداد رشته کابل‌های استاندارد بر اساس سطح مقطع تعریف می‌شود و عبارت از 2، 4، 8، 16 و 32 و غیره می‌باشد.

🟢طول و متراژ استاندارد: طول و متراژ استاندارد کابل‌ها با توجه به مدل متفاوت است. برخی به صورت حلقه‌ای و برخی به صورت شاخه‌ای عرضه‌ای می‌شوند. حلقه‌های 100، 200 و 500 متری و شاخه‌های 4، 8 و 16 متری نمونه‌ای متراژ استاندارد است. کابل‌ها به صورت دلخواه و با ابعاد کمتر یا بیشتر نیز قابل تهیه و خرید می‌باشند.

کابل‌هایی که طبق استانداردهای تعیین شده تهیه و تولید می‌شوند سازگار با قوانین و تکنولوژی‌های صنایع مختلف است و امکان استفاده از آن‌ها در همه موارد وجود دارد. لذا در حین پروژه مشکلاتی از نظر عدم مطابقت سایز و ابعاد و جنس کابل پیش نمی‌آید. آشنایی با استاندارد‌های کابل سبب انتخاب صحیح کابل و استفاده از روش‌های طراحی و پیاده سازی طبق قوانین می‌شود. بنابراین کیفیت کار و پروژه نهایی بالا می‌رود و زمانی که با نقص یا مشکلی رو به رو شوید به راحتی و به سرعت می‌توانید رفع نمایید.


پیشنهاد مطالعه 👈🏻 کابل شبکه لگراند🔌


علائم اختصاری استاندارد سیم و کابل جهت شناسایی

روی بدنه سیم و کابل علائم اختصاری استاندارد درج شده است. این علائم نشان دهنده نوع عایق بکار رفته در آن است. برای تشخیص درست سیم و کابل از یکدیگر عایق سیم و کابل در رنگ‌های مختلف تهیه می‌شوند. با توجه به علائم اختصاری و رنگ بندی می‌توان به راحتی سیم و کابل را شناسایی نمود. برخی از علائم به شرح زیر هستند:

🟢Conductor material : نشان دهنده جنس هادی است که به صورت A Aluminium conductor درج می شود. این حالت نشان دهنده هادی از جنس آلومینیوم است.

🟢Insulating material: جنس عایق می باشد. به صورت زیر است:

🟢Y :PVC نشان دهنده عایق از جنس پی وی سی است.

🟢2Y : Polyethylene (PE) نشان دهنده عایق از جنس پلی اتیلن است.

🟢2X : Cross-linked polyethylene نشان دهنده عایق پلی اتیلن مستحکم یا کراس لینک است.

🟢Impregnated paper : نشان دهنده عایق کاغذ اشباع شده با روغن است.


پیشنهاد مطالعه 👈🏻کابل شبکه نگزنس🔌


نتیجه گیری

📝در این مقاله آشنا شدید با:

📌6 علامت اختصاری استاندارد سیم و کابل جهت شناسایی + اعداد روی کابل

📌 با شناخت علائم اختصاری و کابل‌های استاندارد می‌توانید با خیال آسوده‌تر خرید کنید.


✏️ پیشنهادات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *